2025-02-07
W czwartek, 6 lutego w Szkole Podstawowej im. Jana Wawrzynka w Kuźni Raciborskiej odbyły się niezwykle interesujące, naukowe warsztaty kuchni molekularnej, podczas których uczniowie wcielili się w rolę chemików i kucharzy.
W fartuszkach i okularach ochronnych wykonali pod okiem prowadzącego doświadczenia z użyciem suchego lodu i ciekłego azotu. - Ważnym elementem zajęć była degustacja, podczas której wszyscy spróbowali własnoręcznie stworzonych zdrowych sorbetowych lodów oraz dymiących smoczych chrupek. Pod okiem prowadzącego dzieci wykonały szereg eksperymentów chemicznych - informuje szkoła w mediach społecznościowych.
Jak podkreśla placówka, warsztaty sprawiły dzieciom dużo radości i były okazją do zapoznania się z nowoczesną techniką kulinarną.
oprac. BK | fot. SP Kuźnia Raciborska
Bezpieczeństwo przeciwpożarowe. W kuźniańskiej szkole odbyły się zajęcia z udziałem strażaków